måndag 2 november 2015

Arbete åt alla, en utopi?

Väldigt glad och positiv över den nya trenden att fler och fler skriver om medborgarlön/basinkomst. Idag läste jag Malin Ekmans artikel i Expressen: Medborgarlön allt mer realistiskt instrument*. Hennes utgångspunkt i debatten är att det inte längre är (/borde vara) främjare av basinkomst som är öppen för hån - tanken om att det finns eller kan skapas jobb åt alla är en förlegad utopisk tanke. I takt med att den tekniska arbetslösheten ökar, försvinner fler och fler jobb. Detta är jobb som en del politiker tror går att ersättas av nya jobb. Visst, vi har sett en minskning av industrijobb* och en ökning av tjänstejobb*, men det räcker uppenbarligen inte*.  Arbetslösheten ligger idag på ca 7%, det är alltså runt 350 000 arbetslösa i Sverige.

Så, nu har jag kastat runt lite siffror för er. Ser ni dem? Samtidigt som detta är en realitet lovar den största delen av våra politiker att vi kan skapa jobb och minska arbetslösheten, något som vi sagt i Sverige sedan 70-talet. Det är dags att inse hur läget ser ut och förstå att politikernas gamla jargong inte håller. Den hjälper inte. Det går inte att skapa fler jobb om inte behovet av produkter ökar, vilket inte lär hända snart då produktionsnivån ökar drastiskt med hjälp av teknikutvecklingen.

Verkar som om vi kan tänka oss två val nu, antingen fortsätter vi tro på att politiker (magiskt) kan börja skapa jobben eller så kan vi införa basinkomst.


* http://www.expressen.se/debatt/medborgarlon-allt-mer-realistiskt-instrument/
* https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=3243872
* http://www.hd.se/nyheter/ekonomi/2007/03/28/stark-okning-av-antalet-tjanstejobb/
* http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Arbetsmarknad/Arbetsloshet/Arbetsloshet/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar